Guvernul impune o nouă taxă în România. Formula de calcul aflată pe masa lui Ciucă
Începând de astăzi, 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o taxă de solidaritate, se arată în Ordonanța de Urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi. Decizia vine după ce mai mulți reprezentanți din Coaliție au acuzat profiturile incorecte realizate de companiile din energie după liberalizarea pieței.
Taxă de solidaritate pentru companiile din energie
Taxa de solidaritate anunțată de Cabinetul Ciucă se calculează după următoarea formulă: „Pentru orice tip de tranzacții de vânzare de energie electrică la export sau livrare intracomunitară de pe teritoriul României, contribuția se determină astfel: CS= (Pmt – Pa ) x Qt x 100%”.
Qt înseamnă cantitatea de energie tranzacționată la export sau livrată intracomunitar; Pmt semnifică prețul mediu de tranzacționare a energiei pe PZU din ziua anterioară tranzacției și Pa reprezintă prețul de achiziție.
Alte reguli pregătite de Executivul de la București
Potrivit Guvernului României, contribuția la Fondul de Tranziție Energetică se calculează, se declară și se plătește de către vânzător lunar, până la data de 25 (inclusiv) a lunii următoare celei pentru care se datorează.
Modelul şi conţinutul declaraţiei privind contribuția la Fondul de Tranziție Energetică se aprobă prin ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG.
De asemenea, vânzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi si/sau furnizori cu activități de trading, în scopul vădit de a crește prețul, este sancționează de către ANRE cu amendă de 5% din cifra de afaceri.
Ce ești obligat să faci
În vederea plății taxei de solidaritate, începând cu 1 septembrie 2022, persoanele nerezidente, care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România, sunt obligate să calculeze, să declare și să plătească contribuția direct sau să desemneze un reprezentant pentru îndeplinirea obligațiilor ce îi revin în baza prezenței ordonante de urgență.
Citește și Legea privind protecția avertizărilor în interes public, adoptată de Senat
Cetățenii nerezidenți, care desfășoară tranzacții pe piața de energie, sunt obligați să constituie garanție sub formă de scrisoare de garanție bancară sau cash colateral, în cuantum de 1 milion Euro, echivalent în lei. Nerespectarea obligațiilor duce la suspendarea dreptului de operare pe piețele din țară.